Majeranek, który tradycyjnie w wielu
kulturach uważany był za symbol miłości
i afrodyzjak, jest bardzo cenną
przyprawą niezwykle pozytywnie
oddziałującą na nasz organizm.
Majeranek zawiera olejki eteryczne (terpinen,
terpinenol, terpineol i borneol),
witaminy - w tym witaminę A, witaminę C
oraz niacynę (witaminę B3) i rutynę (witaminę
P), a także minerały: wapń, żelazo,
magnez, fosfor, potas, sód i miedź.
Zawiera także związki garbnikowe,
seskwiterpeny i alkohole.
Majeranek stosuje się jako przyprawę
pomagającą w trawieniu, łagodnie
stymulującą wątrobę i ułatwiającą
trawienie tłuszczów. Majeranek usprawnia
funkcje żołądka, przeciwdziała
niestrawnościom oraz pomaga także uporać
się z biegunką, czy innymi sensacjami
trawiennymi, typu wzdęcia.
Olejek z majeranku używany jest do
inhalacji górnych dróg oddechowych.
Tradycyjnie majeranek był traktowany
jako panaceum przeciwko wielu chorobom,
a zwłaszcza przeciwko przeziębieniom.
Napar z majeranku poleca się jako
herbatkę o działaniu
przeciw-przeziębieniowym i uspokajającym.
W medycynie ludowej stosowano także
napar z majeranku przy bólach
menstruacyjnych.
Majeranek jako przyprawa
Majeranek jest przyprawą powszechnie
stosowaną w naszej kuchni. Jego
działanie ułatwiające trawienie
wykorzystuje się zwłaszcza przy
przyprawianiu potraw ciężkostrawnych,
jak np. potrawy tłuste, czy dania z
fasoli i grochu. Bywa używany do wielu
potraw, np. do żurku, zup, sosów, czy do
aromatyzowania octu. Majeranek nadaje
potrawom charakterystyczny smak i zapach.
W basenie Morza Śródziemnego majeranek
dodawany jest także do przyprawiania
sałatek, pomidorów i sosów z pomidorów,
ryb i owoców morza.
Ponieważ majeranek ma właściwości
przeciwutleniające, jego zastosowanie w
umiarkowanej ilości często pomaga
zachować naturalny kolor sałatek i sosów.
Doskonale nadaje się do marynat. Wchodzi
w skład takich mieszanek przyprawowych
jak: bouquet garni , fines herbes,
khmeli suneli.
Z powodu swoich aromatycznych
właściwości majeranek wykorzystywany
jest także do produkcji likierów, do
utrwalania i aromatyzowania kiełbas oraz
w kosmetyce m.in. do produkcji
aromatycznych i antyseptycznych mydeł. W
średniowieczu stosowano majeranek do
aromatyzowania bardzo znanego wina
Hipokras, któremu przypisywano
właściwości lecznicze.
Majeranek jako zioło lecznicze
Aby sporządzić napar z majeranku możemy
wsypać około łyżkę suszonego majeranku
na pół litra wrzątku. Gotujemy ok. 15
sekund i pozostawiamy pod przykryciem do
naciągnięcia na dalsze 10 minut.
Herbatkę z majeranku pijemy 2-3 razy
dziennie w małych porcjach.
Oprócz tego, że taki napar z majeranku
zapobiega przykremu zapachowi w ustach,
przypisuje mu się także właściwości
przeciw-przeziębieniowe i poprawiające
trawienie. Zmniejsza kaszel. Poleca się
także herbatkę z majeranku przy
migrenach, bezsenności i napięciach
mięśni mimicznych oraz stanach niepokoju
(ma działanie lekko uspokajające).
Napar z majeranku może być pomocny przy
astmie, kurczach dróg oddechowych,
kaszlu, niedrożności nosa i zapaleniu
przewodów nosowych, a także przy
nieżytach żołądka oraz stanach zapalnych
naczyń krwionośnych.
Zewnętrzne stosowanie majeranku
Majeranek możemy stosować także
zewnętrznie, m.in. w postaci maści,
którą sami możemy wykonać w domu.
Zewnętrznie poleca się majeranek
wspomagająco przy katarach i
niedrożności nosa, zapaleniu zatok
przynosowych, oraz przy dolegliwościach
reumatycznych. Ponadto stosowaniu maści
majerankowej przypisuje się także
działanie ogólnowzmacniające.
Jak zrobić maść z majeranku
Jak już wspomniano maść sporządzona z
majeranku i masła lub łoju bywa używana
wspomagająco przy przeziębieniach i
katarze, ale także przy ukoszeniach
owadów oraz przy reumatyzmie. Pomaga
także przy swędzeniach i podrażnieniach
skóry.
Aby sporządzić taką maść należy zmieszać
w proporcji 1:1 majeranek z masłem lub
ghee (masłem klarowanym; nie należy
stosować masła solonego) i pozostawić na
około 10 godz. Następnie topimy tę
mieszaninę na małym ogniu po czym
przecedzamy przez szmatkę. Możemy dodać
dodatkowo kilka kropel naturalnego
olejku z majeranku lub oregano (bądź
olejek sosnowy lub jałowcowy). Może być
to np. 1 kropla olejku na 1 dag maści.
Maść taką można sporządzić w analogiczny
sposób także ze smalcu, mieszając smalec
z przyprawą w proporcji 1:1 i
pozostawiając na noc, a następnie
mieszaninę topimy i przecedzamy.
Oczywiście zamiast suszonego majeranku
możemy zastosować także świeże ziele (liście
i kwiaty bez łodyg), o ile takim
dysponujemy.
Przy katarach i przeziębieniach zaleca
się smarowanie maścią z majeranku
zarówno okolic nosa na zewnątrz, jak i
wewnątrz. Możemy stosować także maść z
majeranku do smarowania miejsc
stłuczonych iopuchniętych.
Jest ona także bezpieczna przy katarach
i przeziębieniach u dzieci (stosując
maść u małych dzieci warto pominąć
dodawanie olejków płynnych, podczas jej
sporządzania – stosujemy samo masło z
zielem majeranku w proporcji 1:1 – tym
bardziej iż nie wszystkie dostępne
olejki są dobre jakościowo i w pełni
naturalne).
Majeranek jest powszechnie dostępny we
wszystkich sklepach spożywczych, jako
przyprawa.
Możemy go nabyć także w
większych opakowaniach w dużych
marketach, lub jako suszone zioło w
zielarniach.
Możemy także uprawiać
majeranek w doniczkach oraz ogrodach
przydomowych i na działkach. Ponieważ
jest rośliną klimatu śródziemnomorskiego
(na dziko występuje obecnie w Turcji i
na Cyprze), zatem majeranek nie
przezimuje na naszej działce z uwagi na
chłody.
Powoduje to, że chcąc go
uprawiać powinniśmy go wysiewać każdego
roku wczesną wiosną, przesadzając na
grządki po przymrozkach.
Wówczas
zbieramy ziele przyprawowe dwa razy do
roku – przed kwitnieniem oraz jesienią.
zobacz także:
czosnek pospolity
|