Nadciśnienie tętnicze, wysokie ciśnienie,
choroba nadciśnieniowa, hipertensja to
przewlekła choroba układu krążenia
polegająca na podwyższonym ciśnieniu
krwi. Dotyczy to zarówno ciśnienia
skurczowego (górnego), jak i
rozkurczowego (dolnego). Może występować
zarówno okresowe, jak i stale
podwyższone ciśnienie krwi.
|
|
|
Zgodnie z obecnie przyjętymi
normami medycznymi
prawidłowe
ciśnienie wynosi:
skurczowe do 140 mm Hg,
rozkurczowe do 90 mm Hg;
wartości dopuszczalne
graniczne:
skurczowe 140–160 mm Hg,
rozkurczowe 90–95 mm Hg
jednoznaczne
nadciśnienie tętnicze:
skurczowe powyżej 160 mm Hg i
rozkurczowe powyżej 95 mm Hg
(dotyczy pomiarów ciśnienia w
stanie spoczynku).
|
|
Nadciśnienie uważane jest obecnie za
szczególnie częstą chorobę cywilizacyjną,
która stała się wręcz plagą. Ma to
zapewne związek z często występującym
siedzącym trybem życia, zbyt małą
ilością ruchu, wysokim poziomem stresu i
nadmiarem produktów zwierzęcych w diecie
zawierających nasycone kwasy tłuszczowe
(tłuszcze pochodzenia zwierzęcego,
dotyczy zwłaszcza mięsa czerwonego).
Przeciwdziałanie nadciśnieniu
Pragnąc korzystnie wpłynąć na pracę
serca i poziom ciśnienia krwi powinniśmy
zwrócić uwagę na wprowadzenie do naszego
trybu życia elementów zdrowej diety oraz
ruchu i ćwiczeń fizycznych.
W naszej diecie powinno znaleźć się
więcej warzyw oraz błonnika. Szczególnie
poleca się w tym przypadku błonnik
owsiany, który jednocześnie obniża
poziom złego cholesterolu (LDL - low
density lipoprotein).
Dosyć skutecznym środkiem wspomagającym
obniżenie ciśnienia krwi są także
różnego rodzaju preparaty z czosnku (np.
olejowe wyciągi czosnkowe).
W przypadku problemów z nadciśnieniem
powinniśmy także zmniejszyć w naszej
diecie ilość spożywanej soli (zwłaszcza
w upalne dni powinniśmy wystrzegać się
soli), zmniejszyć lub zaprzestać palenia
papierosów oraz spróbować zamienić nawyk
picia czarnej herbaty i kawy na herbatę
zieloną i herbatki ziołowe.
Poleca się tutaj niektóre powszechnie
dostępne i znane zioła, które zarówno
korzystnie wpływają na układ krwionośny,
jak i często obniżają także poziom
stresu i napięcia w organizmie: herbata
z lipy, herbata z głogu (zwłaszcza kwiat
głogu), czy ziele krwawnika. Zazwyczaj
poleca się dawkowanie trzy razy dziennie
po filiżance.
W medycynie chińskiej uważa się, że
żeń-szeń syberyjski ma zdolność
regulowania ciśnienia krwi u człowieka i
doprowadzania go do stanu równowagi. Gdy
spożywa go osoba ze zbyt niskim
ciśnieniem, żeń-szeń podnosi ciśnienie,
gdy osoba ma nadciśnienie, zioło to
powoduje obniżenie ciśnienia krwi.
Przy nadciśnieniu w medycynie chińskiej
poleca się także spożywanie w rożnej
postaci ziarna pszenicy: kiełki pszenicy,
spożywanie gotowanej pszenicy i picie
wywaru z gotowanego ziarna pszenicy.
Warto także wprowadzić do swojej diety
więcej różnego rodzaju fasolek
dostępnych na rynku: białej, czerwonej,
czarnej, czy wielobarwnej. Za
szczególnie korzystną przy uspokajaniu
nadciśnienia poprzez dietę uważa się
fasolkę mung.
Mając nadciśnienie powinniśmy
skonsultować się ze specjalistami, aby
wykluczyć choroby serca, wątroby i nerek.
W zdecydowanej jednak większości
przypadków przyczyna nadciśnienia jest
bardzo trudna do zdiagnozowania. Wówczas
najlepszą rzeczą, jaką możemy zrobić, to
zmienić tryb życia – wprowadzając więcej
ruchu, modyfikując dietę i eliminując z
naszego życia poziom doświadczanego
stresu. W tym celu możemy skorzystać nie
tylko z ćwiczeń fizycznych, ale także z
relaksacyjnych technik oddechowych,
technik relaksacyjnych, czy też z
medytacji zdrowotnej.
|