>   Zdrowie

>   Wzmacnianie zdrowia

>   Porady zdrowotne

>   Dolegliwości

>   Dieta i kuchnia

>   Zdrowa żywność

>   Odchudzanie

>   Stres i psychika

>   Zdrowy sen

>   Ćwiczenia fizyczne

>   Masaż i SPA

>   Medycyna

>   Medycyna naturalna

>   Gabinety

>   Poradniki

>   Produkty

>   Subskrypcja

>   Linki

>   Kontakt

 
 
 

DIETA i KUCHNIA - artykuły

 

 

Dieta i pożywienie, jakie spożywamy są jednym z fundamentalnych elementów troski o nasze zdrowie. W końcu fakty są takie, że na poziomie materialnym ciało ludzkie budowane jest ze składników, które spożywamy w naszej diecie.
Jedno z powiedzeń na ten temat mówi: "jesteś tym, co jesz". Komórki naszego ciała budowane są z pierwiastków i cząstek spożywanych w naszym pożywieniu. Świadome posługiwanie się dietą daje nam ogromne możliwości wzmacniania naszego organizmu, poprawy stanu naszego zdrowia, a często także ogromną pomoc w terapii wielu konkretnych dolegliwości.

Wiedza na temat wpływu pożywienia na procesy życiowe organizmu oraz wpływu poszczególnych produktów na ludzkie organy wewnetrzne rozwinięta jest szczególnie w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jednak także współczesna medycyna zachodnia coraz częściej zwraca uwagę na rolę pożywienia w procesie utrzymywania zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Przykładem jest tutaj chociażby wzrastająca liczba badań i publikacji na temat wolnych rodników i wartości antyoksydacji (wiele owoców i roślin, zwłaszcza obecne w nich bioflawonoidy mają ogromną wartość oczyszczania organizmu z wolnych rodników - nadaktywnych form telnowych - powodujących procesy degeneracji tkanek w organizmie).
 

 

Makrobiotyka - dieta zrównoważona

 

Makrobiotyka podkreśla wpływ jedzenia i diety na nasze zdrowie.
Jeden z głównych liderów makrobiotyki George Ohsawa uważał, iż dieta zbożowa jest w stanie odbudować odpowiednią jakość naszej krwi w przeciągu kilku tygodni, ponieważ zgodnie z wiedzą medyczną organizm nieustannie wymienia stare ciałka krwi nowymi.

Makrobiotyka zaleca długie przeżuwanie pokarmu, aby mógł być on lepiej przyswajany. Ohsawa wyjaśniał, że zastosowanie rygorystycznej diety nr 7 (spożywanie przez jakiś czas tylko i wyłącznie zbóż) jest w stanie zregenerować naszą krew w ciągu 10 dni...                      Więcej...

  

Lecznicze wino z daktylami

 

Medycyna chińska klasyfikuje wino czerwone jako należące do przemiany ognia (podobnie jak serce i krwiobieg), zaś daktyle do przemiany ziemi (podobnie jak żołądek i śledziona).
Dzięki połączeniu obu tych składników otrzymujemy środek oddziałujący bardzo korzystnie na krwiobieg i śledzionę. Śledziona w medycynie chińskiej utożsamiana jest z jakością krwi i poziomem energii życiowej chi.
Zalecenia, by nalewkę spożywać w godzinach wieczornych wynika z faktu, że właśnie wówczas (godz. 19.00-23.00) narządy związane z przemianą ziemi (żołądek i śledziona mają swoje minimum aktywności, a zatem wpływ czynników wzmacniających te narządy będzie wówczas największy...                            Więcej...

  

Palma sabalowa pomocna przy przeroście prostaty

 

Preparaty z palmy sabalowej są coraz częściej polecane i stosowane przy łagodnym przeroście gruczołu prostaty. Preparaty wykazują działanie redukujące objawy bolesności prostaty. Stwierdzono oddziaływanie antyandrogeniczne (łagodzenie nadmiaru hormonów męskich) i estrogenne, a także spowalniające przemianę testosteronu w dihydrotestosteron.
Uważa się że preparaty z palmy sabalowej zwiększają także ogólną wytrzymałość i odporność organizmu, zwiększają libido oraz wpierają równowagę hormonalną obu płci ...               Więcej...