Cholesterol jest substancją lipidową
niezbędną do prawidłowego funkcjonowania
organizmu. Jest ważnym składnikiem
komórek organizmu oraz substancją
wyjściową do tworzenia wielu hormonów.
Cholesterol jest zarówno wytwarzany w
wątrobie (w znacznej części), jak i
wchłaniany w jelicie cienkim z
pożywienia (zwłaszcza: tłuszcze
zwierzęce, podroby: wątroba, mózg,
nadnercza; skorupiaki, jaja).
Zbyt wysoki cholesterol związany jest z
zaburzeniem przemiany pośredniej
tłuszczów. Wysoki cholesterol (ogólny
oraz LDL) stanowi ważny czynnik ryzyka
zwężeń naczyń krwionośnych. Może mieć to
ogromny wpływ na takie schorzenia jak:
zawał serca, miażdżyca i choroba
wieńcowa, udar mózgu, niewydolność nerek,
zaburzenia ukrwienia w kończynach i w innych
tkankach.
Poziom cholesterolu zależny jest od
wieku. U osób poniżej 20 roku życia
poziom całkowitego cholesterolu wynosi
zazwyczaj poniżej 170 mg/dL. Z wiekiem
poziom cholesterolu we krwi wzrasta. Po
30 roku życia zalecony poziom
całkowitego cholesterolu powinien
wynosić poniżej 200 mg/dL.
Poziom cholesterolu całkowitego
Poniżej 200 mg/dL
- wartość prawidłowa
200 – 239 mg/dL
- poziom podwyższony
240 mg/dL
i powyżej
- wysokie ryzyko chorób serca
Poziom złego cholesterolu LDL
Poniżej 100 mg/dL
- optymalny
100 – 129 mg/dL
- powyżej optymalnego
130 – 159 mg/dL
- graniczny
160 – 189 mg/dL
- wysoki
190 mg/dL
i powyżej
- bardzo wysoki
Poziom dobrego cholesterolu HDL
Im wyższy poziom cholesterolu HDL tym
lepiej. Pożądany poziom HDL to
Mężczyźni:
35
mg/dL lub
więcej
Kobiety:
45 mg/dL
lub
więcej
powyżej 60 mg/dL - poziom HDL uważany za bardzo
zdrowy
Wysoki poziom cholesterolu (ogólnego lub
LDL) jest zazwyczaj wynikiem
długotrwałej tłustej diety, diety
bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe (tłuszcze
zwierzęce; nie dotyczy tłuszczów rybich,
które są nienasycone i uważa się je za
korzystne). Bardzo istotny wpływ na
poziom cholesterolu ma także siedzący
tryb życia i otyłość.
Podsumowując, za wysoki poziom
cholesterolu odpowiada zarówno
spożywanie dużej ilości cholesterolu w
pokarmach oraz spożywanie dużej ilości
tłuszczów nasyconych, z których organizm
dodatkowo wytwarza cholesterol, jak
również: stres, palenie papierosów,
picie dużej ilości kawy oraz spożywanie
rafinowanego (oczyszczonego) cukru.
Utrzymujący się długotrwale wysoki
poziom cholesterolu przyczynia się do
miażdżycy (stwardnienia i pogrubienia
ścianek naczyń krwionośnych).
Obniżanie cholesterolu
Dla równowagi, by obniżyć cholesterol,
powinniśmy zwiększyć w diecie tłuszcze
nienasycone, np. tłuszcze roślinne.
Dobrą równowagę pomiędzy Omega-3 i
Omega-6 mają: olej lniany, olej
rzepakowy (tłoczony na zimno), olej
sezamowy oraz oliwa z oliwek.
Także olej sojowy, słonecznikowy,
kukurydziany i olej z nasion bawełny
obniżają cholesterol.
Uważa się, że wszystkie produkty sojowe
oraz najróżniejsze glony (morszczyn,
karagen; glony japońskie: wakame, arame,
kombu, nori)
bardzo
mocno obniżają cholesterol. Dużo
korzystnego Omega-3 mają owoce morza i
świeże ryby.
Zaleca się także zwiększenie ilości
warzyw i błonnika w naszej diecie.
Dodatkowo, co bardzo ważne, powinniśmy
wprowadzić do naszego trybu życia
codzienną gimnastykę i ćwiczenia
fizyczne.
Suplementy obniżające cholesterol
Warto zastosować specyficzne składniki
odżywcze, które obniżają poziom
cholesterolu we krwi.
Cholesterol obniża: lecytyna, niacyna (witamina
B3 i PP), witamina E oraz witamina C.
Dobroczynne działanie wykazuje także
błonnik. Dzienne zapotrzebowanie na
błonnik wynosi 20-40 g.
Skutecznym sposobem dostarczania
błonnika i obniżania poziomu
cholesterolu jest spożywanie nasion
babki płesznika.
Dieta pomocna na obniżenie cholesterolu
Dodatkowo zaleca się, aby spożywać duże
ilości produktów sojowych, fasolki mung,
oraz soczewicy i różnego rodzaju fasolek
i grochów. Zawierają one dużo choliny,
składnika lecytyny, który równoważy
metabolizm.
Pełne zboża bardzo istotnie obniżają
cholesterol, ponieważ zawierają zarówno
dużo błonnika, jak i niacyny oraz
witaminy E. Zaleca się zwłaszcza tutaj
zboża lekko gorzkawe: żyto, owies,
amarantus, qinoa.
Powinniśmy zatem spożywać więcej różnego
rozdaju kasz i płatków zbożowych.
Cholesterol możemy obniżać także poprzez
czosnek oraz wprowadzenie do naszej
diety pewnej ilości siemienia lnianego (np.
dodając je do owsianki, czy sporządzając
z niego przyprawę gomassio).
Wg niektórych badań poziom cholesterolu
obniżają także: jabłko i marchew, sok z
winogron, migdały i orzechy, awakado.
|